Yes op sollicitatiegesprek!

Je wilt een goede eerste indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek. Hierin telt, zeker binnen de onze branche, een goede voorbereiding, je uitstraling (kleding en verzorging) en je gedrag een belangrijke rol. Bereid je goed voor. Wij delen graag onze tips met jou. Make your first impression count!

De 10 meest voorkomende sollicitatievragen

Niet elke sollicitatie is hetzelfde, maar in basis lijken sollicitatiegesprekken wel op elkaar. Zo zijn er een hoop vragen die vaak gesteld worden. Het kan dus zeker geen kwaad je hier al op voor te bereiden.

1. Wat weet je over ons bedrijf?

Lees je in over de organisatie waar je op gesprek gaat. Goede kandidaten zullen de geschiedenis en de belangrijkste ontwikkelingen van het bedrijf in kwestie kennen. Zoek voor het gesprek dus al informatie op over het bedrijf.

2. Vertel ons wat over jezelf

Er is een grote kans dat deze vraag gesteld wordt. Bereid je goed voor op deze vraag en zorg dat je je sterkste kanten vertelt. Dit is het ideale moment om je van andere kandidaten te onderscheiden.

3. Wat onderscheidt je van andere kandidaten?

Deze vraag wordt meeste aan het einde van het gesprek gesteld en dit zou je tijdens het zoeken naar een functie al voor jezelf geformuleerd moeten hebben. Gebruik dit moment om te pronken met je kwaliteiten.

4. Wat spreekt je aan in deze vacature?

Dit is wellicht één van de moeilijkere vragen van een gesprek. In feiten combineert het de vragen ‘wat weet je over ons bedrijf’ en ‘beschrijf de vacature’. Zorg dat je antwoord overeenkomt met je voorgaande reacties. Formuleer wat jij waardevol vindt aan de vacature binnen het desbetreffende bedrijf. Wijk niet te veel van de functieomschrijving af.

5. Wat spreekt je minder aan in deze functie?

Een goede test om te zien of je eerlijk durft toe te geven wat je vindt. Geen enkele functie zal namelijk altijd perfect zijn en dat weet een werkgever ook. Denk hier aan de reisafstand, de werkuren, bedrijfsgrootte, enz. Speel open kaart, maar noem geen cruciale punten. Als die er wel zijn, zou je je kunnen afvragen of je wel écht geïnteresseerd bent in deze functie.

6. Wat zijn de hoogtepunten en dieptepunten uit je carrière?

Ook hier is het belangrijk dat je eerlijk bent. Toon dat je stevig in je schoenen staat en hier transparant over communiceert. Probeer niet teveel uitvluchten te zoeken voor je dieptepunten. Als je toont dat je bereid bent uit je fouten te leren, zal een werkgever dat veel meer waarderen dan iemand anders de schuld te geven van zijn/haar fout.

7. Wat was het moeilijkste project dat je ooit gedaan hebt?

Leg rustig uit hoe je dit hebt aangepakt en motiveer waarom je zo te werk bent gegaan. Een mooie vraag om je successen nogmaals bespreekbaar te maken.

8. Wat heb je in je vorige functie geleerd?

Hier doen een combinatie van technische en algemene vaardigheden hier altijd goed.

9. Waarom zoek je een nieuwe baan?

Beschrijf bondig waarom je vorige baan niet meer voldoet en waarom je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Noem hierin geen slechte dingen over je oude werkgever. Dit komt heel onprofessioneel over.

10. Heb je nog vragen over de functie-inhoud?

Zorg dat je vragen stelt! Iemand zonder vragen komt ongeïnteresseerd over. Bovendien is het ook leuk voor een werkgever om niet alleen de sollicitatievragen te bespreken.

Met onze tips nu perfecte voorbereid op jouw sollicitatiegesprek? Kom ons team versterken. Solliciteren

Contact

Easy Way
Markendaalseweg 63
4811 KA Breda

+31 (0) 76 530 74 00