Tips van onze instructeur Luuk

Tips van onze instructeur Luuk

Het is winter en dus is de kans op vorst, regen en sneeuw groot. Hoe zorg je ervoor dat je onder winterse omstandigheden veilig de weg op kan? En wat moet je als chauffeur precies doen als je met je auto in een slipituatie terecht komt? Onze instructeur Luuk deelt zijn top tips.

Tip 1. Pas je snelheid aan en houd voldoende afstand tot je voorligger! Zorg ervoor dat je tijdens een eventuele noodstop altijd een vluchtweg hebt en dus kunt uitwijken indien dit noodzakelijk is.

Tip 2. Houd altijd 2 handen aan het stuur. Doe dit bij voorkeur in de ‘kwart-voor-drie’- positie voor een betere balans en controle over het (slippend) voertuig.

Tip 3. Schakel het ESP-systeem (Elektronisch Stabiliteits Programma) NIET uit tijdens het rijden in winterse omstandigheden, doe dit alleen als je vast zit in de sneeuw of wanneer je merkt dat je niet kunt wegrijden.

Tip 4. Mocht je onverhoopt toch in een slipsituatie terecht komen handel dan snel:
1. Kijk waar je heen wilt, dus niet naar het obstakel.
2. Laat het gas los!
3. Bij onderstuur (voorwielslip): ‘minder sturen’ oftewel de wielen recht zetten. Bij overstuur (achterwielslip): tegensturen in de gewenste richting.
4. Voertuig niet meer onder controle? NOODSTOP!

Over Luuk
Voordat Luuk bij Easy Way kwam werken, is hij tien jaar lang internationaal directiechauffeur geweest in een gepantserde Volvo S80 Executive AWD. Daarnaast is Luuk ook rijvaardigheidsinstructeur geweest bij Safety Experience Center Rosmalen. Heb jij een vraag voor Luuk? Vul dan het contactformulier in.
Contact

Easy Way
Markendaalseweg 63
4811 KA Breda

+31 (0) 76 530 74 00